Press "Enter" to skip to content

Aöf Hakkında Merak Edilen Soruların Cevapları

YATAY GEÇİŞ
Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerekayıtlı olan öğrenciler, her ne sebeple olursa olsun; fakülte, bölüm ve programlar arasında yatay geçiş yapamazlar.Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerdeki bölüm ve programlardan, örgün yükseköğretime geçiş yapılamaz. Ancak, örgün öğretimde öğrenci olanlar yatay geçiş yönetmeliği kapsamında yatay geçiş yapabilirler.
***
DİKEY GEÇİŞ
Açıköğretim Fakültesinin iki yıllık ön lisans programından mezun olanlar, “Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik” uyarınca ÖSYM’ce yapılan dikey geçiş sınavına katılarak örgün öğretime geçiş yapabilirler. ÖSYM’ce yapılan bu sınavlara son sınıfta okuyan öğrenciler ile mezun olanlar ilan edilen süre içerisinde başvurarak katılabilirler. Ayrıca, Meslek Yüksekokulu ve Açıköğretim Fakültesi ön lisans programlarında son sınıf öğrencisi olanlar ile bu okullardan mezun olanlar, açıköğretim sistemiyle öğretim yapan İktisat ve İşletme Fakültelerine, Üniversitemizce ilan edilen koşulları yerine getirdikleri takdirde dikey geçişle kayıt yaptırabilirler. Başvuru ve kayıt koşulları her yıl ilan edilmekte ve bu koşulları yerine getirenler, İktisat ve İşletme Fakültelerinin 3. sınıfa doğrudan veya lisans öğrenimine hazırlık programına kayıt yaptırabilmektedirler

Herhangi bir üniversitenin örgün bölümlerinde okuyan öğrenciler ve örgün eğitim mezunları, gerekli koşulları yerine getirerek Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS)’na tekrar girmeden, aynı zamanda Anadolu Üniversitesinin uzaktan eğitim veren Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin lisans ve ön lisans programlarına da kayıt yaptırarak farklı bir alanda kendilerini geliştirme fırsatı bulmaktadır.
Yükseköğretim kurumlarının herhangi bir örgün Meslek Yüksekokulu programlarında kayıtlı öğrenciler ile bu programlardan mezun olanlar ise istedikleri takdirde, okumakta veya mezun oldukları alanlarda olmamak üzere Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi

Ev İdaresi,
Sosyal Bilimler,
Halkla İlişkiler,
Yerel Yönetimler,
Dış Ticaret,
Muhasebe,
Turizm ve Otel İşletmeciliği,
Bankacılık ve Sigortacılık,
Büro Yönetimi ve Sekreterlik,
Sağlık Kurumları İşletmeciliği,
İlahiyat,
Laborant ve Veteriner Sağlık Önlisans,
Tarım Önlisans,
Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi
programlarının birinci sınıfına;
Yükseköğretim kurumlarının herhangi bir örgün lisans programlarında kayıtlı öğrenciler ile bu programlardan mezun olanlar ise istedikleri takdirde, okumakta veya mezun oldukları alanlarda olmamak üzere

Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesinin
İktisat,
Maliye,
Kamu Yönetimi,
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri,
bölümlerinden birine,
İşletme Fakültesinin İşletme Bölümüne veya
Açıköğretim Fakültesi önlisans programlarının birinci sınıfına başvurabilirler.

1) Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerde sınıf geçme sistemi uygulanır.Ancak,bulunduğu sınıftaki derslerin en çok ikisinden başarısız olanlara bir üst sınıfın dersleri verilir.Üç veya daha fazla dersten başarısız olanlar, başarısız oldukları dersleri tekrar ederler, bu öğrenciler üst sınıftan ders alamazlar.

2) Birinci sınıf derslerinin tümünden başarılı olamayan öğrenciye üçüncü ve dördüncü sınıftan, ikinci sınıf derslerinin tümünden başarılı olamayan öğrenciye dördüncü sınıftan ders verilmez.

3) AÖF öğrencileri her yıl kayıt yenilemek zorundadırlar.İki yıl üst üste kaydını yenilemeyen öğrencilerin fakülteden kayıtları silinir.

4) Her öğretim yılında birer kez ara, yıl sonu ve bütünleme sınavı yapılır.

5) Öğrenciler, sınavlara girebilmek için kendilerinden istenen belgeleri yanlarında bulundurmak zorundadırlar.

6) Her ne sebep ve mazeretle olursa olsun, sınavlara katılamayan öğrenciler için telafi sınavı yapılmaz.Ancak ara sınava katılamayan öğrenciler, ara sınav notu sıfır (0) kabul edilerek, isterlerse yıl sonu ve bütünleme sınavlarına katılabilirler.

7) Sınavlarda değerlendirme (100) tam puan üzerinden yapılır.Her ders için başarı notu, ara sınav notunun %30’u ile yıl sonu veya bütünleme sınavı notunun %70’i toplanarak bulunur.Bir dersten başarılı sayılabilmek için yukarıdaki değerlendirmeye göre b bulunan başarı notunun en az (50) olması gerekir.Başarı notu küsurlu çıkarsa en yakın tam sayıya yuvarlanır.

Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerin öğrencileri kayıt yaptırdıkları yıldan başlamak üzere önlisans için 4, lisans için 7 yıl süresince öğrencilik haklarından yararlanabilirler.Öğrenciler kayıt yenilemedikleri yılda öğrencilik haklarından yararlanamazlar.Kayıt yenilemedikleri öğretim yılları 4 ve 7 yıllık öğretim süresinin hesabına yazılır.

9) Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerde kayıtlı olan öğrenciler, her ne sebeple olursa olsun ; fakülte, bölüm, ve programlar arasında yatay geçiş yapamazlar.

10) Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerdeki bölüm ve programlardan, örgün yükseköğretime geçiş yapılamaz.

11) 1. ve 2. sınıf derslerinin tamamından başarılı olan iktisat ve işletme fakültesi öğrencilerine Merkez Bürodan yazılı olarak istemeleri halinde önlisans diploması verilir.

Önlisans diploması almak için kayıt sildirmek gerekli değildir.

12) İktisat ve İşletme Fakültesi öğrencilerinden 1. ve 2. sınıf derslerinin tümünden başarılı olanlara fakültelerinden kayıtlarını sildirmek koşuluyla önlisans diploması verilmektedir.

13) Diplomalar, yıl sonu ve bütünleme sınav sonuçlerı öğrencilerin eline geçtiği tarihten 15 gün sonra hazır olmaktadır.

14) Sınavlara en geç bir hafta kala sınava giriş belgesi eline geçmeyen öğrenciler bağlı bulundukları AÖF bürolarına başvurarak yedek sınava giriş evrakını alabilirler.

15) Cevap kağıdının işlenmesi gereken sütun yerine başka bir derse ait sütunun işaretlenmesi halinde optik okuyucu sınav sonucunu sıfır olarak değerlendirir.Bu durumda cevap kağıdının yeniden değerlendirilmesi mümkün değildir.Bu nedenle cevap kağıdında mutlaka ilgili ders için ayrılan ve açıkça dersin adı yazılan sütun kodlanmalıdır.

16) Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerin öğrencileri kaydedildikleri ve bulundukları sınıf, bölüm ve programda okutulan derslerin tümünü almak zorundadırlar. Öğrencilere yükseköğretim kurumlarında (açıköğretim sistemine göre öğretim yapan yapan fakülteler dahil) daha önce okudukları ve başardıkları dersler dolayısıyla hiçbir şekilde muafiyet tanınmaz.

17) Öğrencilere paso verilmesi, ilgili belediyelerin bu konudaki kurallarına göre, her ilde ayrı organizasyon yapılmasını gerektirmektedir.Bu nedenle paso almak isteyen öğrencilerin yapması gereken işlemler, bağlı bulundukları bürolar tarafından duyurulmaktadır.

18) AÖF bürolarında yürütülen büro hizmetlerinden artık hiçbir şekilde bedel alınmayacaktır

SINIF GEÇME

Ø Sınavlar çoktan seçmeli test şeklinde hazırlanmakta, bilgisayarla değerlendirilmektedir.

Ø Her dersin başarı notu, ara sınav notunun %30 ile yıl sonu ve bütünleme sınav notunun %70 toplanarak bulunur.

Örnek: Arasınav notu 70, yıl sonu notu 60 olan öğrenci;

Arasınavın ağırlığı %30 olduğuna göre,

70 . 30 : 100 = 21 not alacaktır.

Yıl sonu sınavının ağırlığı %70 olduğuna göre,

60 . 70 : 100 = 42 not alacaktır.

Arasınav ve yıl sonu sınavının not toplamı

20 + 42 = 63 başarı notunuz olacaktır.

Ø Bir dersten başarılı olabilmek için başarı notunun 50 ve daha yukarısı olmalıdır.

Ø Ara sınavı, bütünleme sınavını da aynı şekilde etkilemekte, bu sınavlardaki başarı notuda hesabı da yukarıdaki örnekteki gibi yapılmaktadır.

Ø Ara sınavına girmeyen öğrenciler, yıl sonu ve bütünleme sınavına girdikleri takdirde, aldıkları notun %70’nin 50 ve daha yukarısı olursa bu dersten başarılı sayılır.

Ø Bulunduğu sınıftaki derslerin en çok 2.sinden başarısız olanlar bir üst sınıfa geçer. Bu ders sayısı 3 ve daha fazla olursa, başarısız sayılırlar. Bu durumdaki öğrenciler bu derslerin sınavına girerler. Ancak üst sınıftan ders alamazlar.

Ø Bulunduğunuz sınıfın tüm derslerinden geçtiniz doğrudan üst sınıfa geçiyorsunuz.

Ø Bulunduğunuz sınıfın derslerinden iki dersten başarısızsınız, üst sınıfa borçlu olarak geçiyorsunuz.

Ø Ancak bu iki dersin sınavını da bulunduğunuz sınıfta vermek durumundasınız.

Ø Bu iki dersin 1’den başarılı, 1’den başarısız olursanız, bulunduğunuz sınıftan bir üst sınıfa geçemiyorsunuz.

Yeni kayıt yaptıran öğrenciler için kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra, askerlikle ilişkisi olan kayıtlı tüm öğrenciler için Ekim ayı içinde ayrı ayrı öğrenci durum belgesi düzenlenmekte ve ilgililerin askerlik şubesine toplu olarak gönderilmektedir.

Fakültece zamanında öğrenci durum belgesi gönderilmiş olmasına rağmen bazı askerlik şubeleri öğrencilerimize duyuru çıkararak öğrenci durum belgesi istemektedir. Böyle bir durumla karşılaşan öğrenciler askerlik şubeleri ile görüşerek, Fakültece öğrenci durum belgesi gönderileceğini bildirmelidirler. Bu girişimleri de sonuç vermezse, AÖF Büroları’na başvurarak yeniden öğrenci durum belgesi düzenlettirerek şubesine gönderilmesini isteyebilirler.

Öğrenci durum belgesinin, AÖF Büroları’na bizzat başvurularak alınabileceği gibi, posta yoluyla da istemek mümkündür. Posta yoluyla öğrenci durum belgesi almak isteyen öğrenciler, bedel ödeyerek başvurdukları takdirde ilgili askerlik şubelerine öğrenci durum belgesi gönderilecektir.

29 yaşını doldurmuş öğrencilerimize askerlik kanunu gereğince öğrenci durum belgesi verilmemektedir. Ayrıca, kayıt olduğu yıldan başlamak üzere, kaydını yeniletmediği süreler de dahil olarak İktisat ve İşletme Fakültesi öğrencilerinden 7. yılını dolduran, Açıköğretim Fakültesi Önlisans programı öğrencilerinden 4. yılını dolduranlara, öğrencilik haklarından yararlanamadıkları için, öğrenci durum belgesi verilmemektedir. Ancak bu durumda olan öğrencilere istedikleri takdirde yukarıdaki yasal durumu tespit eden bir yazı Bürolarca verilmektedir.

Öğrenciliğini devam ettirerek askere gitmek isteyen öğrencilerimize “askere alınmasında fakültemizce sakınca yoktur” ibareli yazı düzenlenmekte olup, bazı askerlik şubeleri bu yazılarla öğrencilerimizin kaydının silinmesini istemeden askere sevk yapabilmektedir.

Öğrenci belgesi ve öğrenci durum belgesi bedelini bankaya yatırmayan ve banka dekontunun aslını dilekçeye eklemeyen, ayrıca hangi belgeyi istediğini açıkça yazmayan öğrencilerin istekleri yerine getirilmeyecek ve başvurularına cevap verilmeyecektir

Bütünleme sınavları sonunda kayıtlı öğrencilerden askerlikle ilişkisi olanlar için 31 Ekim’e kadar ayrı ayrı öğrenci durum belgesi düzenlenmekte ve ilgililerin askerlik şubesine toplu olarak gönderilmektedir.

Fakültece zamanında öğrenci durum belgesi gönderilmiş olmasına rağmen bazı askerlik şubeleri öğrencilerimize duyuru çıkararak, öğrenci durum belgesi istemektedirler. Böyle bir durumla karşılaşan öğrenciler, askerlik şubeleri ile görüşerek Fakültece öğrenci durum belgesi gönderileceğini bildirmelidirler. Bu girişimleri de sonuç vermezse AÖF Bürolarına başvurarak yeniden öğrenci durum belgesi düzenlettirerek askerlik şubesine gönderilmesini isteyebilirler

Bütünleme sınavları sonunda kayıtlı öğrencilerden askerlikle ilişkisi olanlar için 31 Ekim’e kadar durum-larına ilişkin bilgi Askeralma Dairesi Başkanlığı’na toplu olarak gönderilmektedir.
Fakültemizce, öğrencilik durumu zamanında bildi-rilmiş olmasına rağmen bazı askerlik şubeleri öğ-rencilerimize duyuru çıkararak öğrenci durum bel-gesi istemektedirler. Böyle bir durumla karşılaşan öğrenciler, AÖF bürolarına başvurarak öğrenci durum belgesi düzenlettirerek askerlik şubelerine verebilirler.

2021 Açıköğretim Kayıt Tarihleri Açıklandı

ÖSYM’nin, 2021 YKS tercih sonuçlarını açıklamasının ardından üniversite adayları heyecan içinde Açıköğretim kayıt tarihlerini bekliyordu. Öğrencilerin heyecanlı bekleyişi Anadolu Üniversitesi’nin 2021 Açıköğretim kayıt tarihleri hakkındaki…

2021 Açıköğretim Sınav Tarihleri Ne Zaman?

Milyonlarca açıköğretim öğrencisinin pandemi sürecinde merak ettiği 2021 Açıköğretim Sınav Tarihleri Ne Zaman? sorusuna Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan yanıt geldi. Ziya Selçuk, açıköğretim sınav…

Açıköğretim TYT Baraj Puanı Kaç?

Bildiğiniz üzere Açıköğretim Fakülteleri, ön lisans bölümleri (2 yıllık bölümler) ve lisans bölümleri (4 yıllık bölümler) şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Bu bölümlere gidebilmek için baraj puanını…

Açıköğretim Uluslararası İlişkiler Okumalı mıyım?

Açıköğretim öğrencilerinin sıklıkla tercih ettikleri diğer bir bölüm olan Uluslararası İlişkiler bölümü, dört yılda tamamlanabilecek bir lisans programıdır. Uluslararası İlişkiler bölümü Türkiyedeki ve tüm dünyadaki toplumsal,…

Açıköğretim Kamu Yönetimi Okumalı mıyım?

Anadolu Üniversitesi‘nin en ilgi gören bölümlerinden biri olan Kamu Yönetimi, dört yıllık bir lisans programıdır. Anadolu Üniversitesi‘nin yanı sıra İstanbul Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültelerinde…

İlk yorum yapan siz olun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.